Kunstnerisk virksomhet

Trygve Retvik (født 1944, Lier) har vært aktiv billedkunstner med maleri, tegning og grafikk i mange år. Han har en solid kunstutdannelse med klassisk skolering fra Statens håndverks- og kunstindustriskole, Statens kunstakademi og Kunstakademiet i Roma i perioden 1969 til 1979. Han har også i en årrekke vært førsteamanuensis innen fagområdet grafikk og tegning ved Høgskolen i Oslo, avdeling for estetiske fag. Siden debuten i 1974 har Retvik hatt en jevn utstillingsaktivitet med både maleri, tegning og grafikk. Trygve Retvik arbeider også i tredimensjonale materialer, hovedsaklig i tre.

Kunstneren benytter et figurativt formspråk. Noen ganger naturalistisk, andre ganger mer abstrahert. På denne utstillingen vises tilknytningen til Italia og den klassiske tradisjonen hvor akttegning og komposisjon står sentralt gjennom et utvalg verk fra en lengre tidsperiode. Utstillingen viser også hans tilknytting, og kjærlighet, til Santa Maria di Castellabate og dens pittoreske omgivelser; besøkt første gang i 1978, med siden et utall besøk.

Trygve Retvik har arbeidet i med de aller fleste grafiske teknikker – alt fra tresnitt til dyptrykksteknikker som koldnål, etsning og mezzotint, hvor han selv utfører og dermed har kontroll over alle ledd i prosessen. Utvalgte trykk fra hans rike produksjon vises på Galleri S9.

Enkelte motiver er bearbeidet på ulike måter i forskjellige teknikker som tegning, akvarell og grafikk. Det er allikevel spennet og variasjoner i hans motivkrets som kjennetegner hans kunst.

På utstillingen presenteres kunstprosjektet #366 challenge 2016, hvor hans utfordring var å tegne en tegning hver dag. De er utført i blyant, penn og tusj, fargeblyanter og akvarell. Et lite utvalg av disse vises i forstørret format på utstillingen sammen med en bok som presenterer kunstprosjektet gjennom nær hundre av bildene. Her kan vi se litt av hans rike, til dels absurde fantasi, fortellerglede og kreativitet. Bildene viser også hans lek med og kontroll over tegneredskapene.

På utstillingen presenteres også tegninger og akvareller laget i 2017. De fører oss inn i hans fantasifulle univers.

På utstillingen i S9 presenteres også tredimensjonale arbeider i tre. Det spenner fra skulptur til unike kniver.

Om utstillingen Meeting Point Castellabate – Oslo

Costabile Piccirillo og Trygve Retvik

Utstillingen –Meeting Point- kom i stand etter et initiativ fra kunstneren Costabile Piccirillo f. S. Maria di Castellabate. Første utstilling ble vist på Borgo d`Abate i Castellabate sommeren 2017. Nå vises utstillingen i Oslo på Galleri S9, Sverdrupsgate 9, Grünerløkka fra 11. – 24. november. ( 2017)